Пређи на главни садржај

Mala radionica psihofizičke ravnoteže

 Posle naziva za piletes tehniku obično sledi bliža odrednica body&mind, čime se naglašava da ćete tokom časova uz telo vežbati i opuštati i Vaš duh i um.

Kada je Slađana Đorđević, telesni psihoterpeut i predsednik Udrženja telesnih psihoterapeuta Srbije počela da vežba pilates, znala je da je na pravom mestu i prepoznala niz sličnosti između pilatesa i tehnika koje i sama koristi u radu sa pacijentima ili radionicama.

A kada sam ja, kroz razgovor sa Slađanom upoznala granu psihologije koja aktivno uključuje i telo u rešavanju problema duše,  znala sam da je naša saradnja neminovna.

I do nje je došlo. Sasvim spontano i prirodno. Bez velikih planiranja i dugih razgovora prepoznali smo isti cilj i  kompatibilne načine kako do njega doći.

Pilates instruktor kreće od tela ka umu, dok će telesni psihoterapeut kombinovati verbalne i telesne tehnike u cilju postizanja psihosomatske integracije. Na putu ka istom cilju, PSIHOFIZIČKOJ RAVNOTEŽI, jedni drugima možemo biti od velike pomoći.

Svaka dobra saradnja počinje detaljnim upoznavanjem.  Kroz intervju sa Slađanom Đorđević...


 Za početak, nabroj nam neke osobenosti telesne psihologije u odnosu na neke druge modalitete?

Telesna psihoterapija je pravac koji u psihoterapijski proces uvodi direktan rad sa telom, putem vežbi disanja, dodira, specifičnih tehnika uzemljenja i centriranja, stres pozicija. Uvodeći rad na mišićnim napetostima u psihoterapijski proces, telesna psihoterapija ustvari pristupa svakoj ličnosti kao celovitom biću tj celini psihe i tela. Svaka naša emocija, misao ili fantazija ima svoj somatski korelat. Zbog toga, korišćenje rada sa telom, obogaćuje i upotpunjuje proces emocionalnog rasta i razvoja ličnosti.


Kolika je sličnost  pilates vežbi sa tehnikama koje koristi telesni psihoterapeut?

Pojedine tehnike centriranja i uzemljenja u telesnoj psihoterapiji, koriste istovetne postavke o tome koliko je unutrašnja svesnost o centru ili core - u važna za osećaj psihofizičkog balansa. Fokusiranje na centar , uz pilates pokret rolling , klijentu daju fokusiranost i jasnoću i uz kombinovanje sa vežbama vizualizacije, vođene fantazije i drugih terapijskih tehnika, predstavljaju dobar osnov za prevazilaženje emocionalnih zastoja. Sve popularnije mindfulness tehnike, praćene pilates disanjem, daju osobi mogućnost da poveže i integriše unutrašnju telesnu svesnost, telesni stav i osvesti potisnute emocije. To sve dovodi do razvoja svesti, dubokog kontakta sa sobom i drugima i prevazilaženju emocionalnih blokada.


Kako izgleda seansa kod telesnog psihoterapeuta?

Telesni psihoterapeut u svom radu kombinuje telesne i verbalne tehnike, te je teško opisati tipični seansu. Ali ono što jeste specifično za telesnu psihoterapiju, to je da klijent leži ili sedi na strunjači, prati se njegovo/njeno disanje, mišićne tenzije i verbalizacija. U toku rada, psihoterapeut pristupa klijentu integrativno, dakle podstiče ga da promeni disanje, osvesti i relaksira mišićne napetosti , ventilira i izrazi  potisnuta osećanja, što dovodi do postizanja psihofizičkog balansa.


Nisam uspela da krajem septembra učestvujem na Festivalu “Telo kao životni kompas“ na kojem su učestvovali i različiti terapijski modaliteti koji integrišu rad sa telom i psihom. Koje ste teme otvorili? Kako su izgledale radionice?

Ovo je treća godina održavanja Festivala “Telo kao životni kompas“ koji okuplja stručnjake iz razičitih oblasti koji povezuju i integrišu rad sa telom i psihom. Teme ovogodišnjeg festivala su, kao i obično, bile veoma raznovrsne: terapija plesom i pokretom, hipnoza, joga, telesna i art psihoterapija, Rosen metoda, Razvoj pokreta, joga smeha, ho'oponopono tehnika i još mnogo toga. U okviru dela posvećenog trudnicamai majkama, učesnice su mogle da čuju o masaži beba, Aleksander tehnici, značaju dojenja i emocionalnog vezivanja u detinjstvu, muzikoterapiji…
Upoznajući se sa raznolikim pristupima koji vode ka integraciji psihe i tela, učesnici mogu na svojoj koži da osete kako sve to izgleda u praksi.
Nadam se da ćeš sledeće godine moći da budeš na Festivalu, jer su učesnici puni utisaka, doživljaja i saznanja, a to ih uvek inspiriše da dalje rade na sebi, iščekujući naredni susret.


I, za kraj, da predstavimo našu zamisao “MALA RADIONICA PSIHOFIZIČKE RAVNOTEŽE“ ili kako postići  balans kombinujući tehnike pilatesa i telesne psihoterapije.

Na ovoj radionici ćete, uz specifične vežbe disanja, vizualizacije i pilates položaje moći da osetite unutrašnji balans koji se postiže skladom između psiholoških i somatskih aspekata vaše ličnosti. Ova kratka prezentacija, omogućiće Vam da osetite koliko rad na sebi, koji integriše telo i psihu, može da promeni Vaš unutrašnji doživljaj sebe i drgih. Kombinujući pilates položaje sa tehnikama disanja i mindfulness-a  osetićete dubinsku relaksaciju i unutrašnji sklad, tako da ćete poželeti da ove tehnike unesete u svakodnevni život.


















Коментари

Популарни постови са овог блога

Kad Vas napadne panika….

Sve je počelo nekoliko meseci posle mog prvog porođaja… Prvo sam osetila tahikardiju (ili aritmiju), gubljenje daha pri najmanjem naporu i odmah posumnjala na srčane tegobe… Kardiolog je obavio detaljan pregled, ali sve je bilo u najboljem redu. Kako je to moguće? Pri ovakvim simptomima. Ako nije srce, možda je nešto drugo u pitanju. Počela sam sve češće da osećam i čudan pritisak u glavi, trnjenje leve slepoočnice (tzv “mravinjanje“ - tada sam naučila tu reč), nesiguran hod, blage vrtoglavice… Sledeća stanica bio je neurolog… Sve sam obavila kako treba… Žmureći prstom pogodila nos, hodala po pravoj liniji… Sve je ok. Ne prestajem da tragam. Pritisak u glavi polako prestaje, ali nekako sve slabije vidim. Palim sva svetla u stanu, ali i dalje je mračno. Ne mogu da čitam, redovi se gube … Kod očnog lekara, konačno, prva dijagnoza… Dioptrija na oba oka (- 0,75 i -  0,50) i astigmatizam. Tražim i da mi izmeri očni pritisak, za svaki slučaj… Jedva uspeva da mi dod

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o