Opušteno!

Kada Vam se misli roje, obuzmu Vas brige i čini Vam se da nigde nemate mira nekada nije dovoljno izaći iz kuće, otputovati ili porazgovarati sa prijateljicom. Nekad je potreban dijalog sa samim sobom i snižavanje tona sopstvenih misli.

Meditacija je, kažu, veoma dobra i pomaže kada "Vam se na glavu sruši ceo svet", ali nikad nisam uspela da istrajem u njoj. Iako se i udobno smestim,  i lepo zatvorim oči, uvek se uhvatim kako mislim o tome šta moram da uradim čim završim sa meditacijom. Nisam ni stigla do mantre, a već sam digla ruke od svega..

Sve dok na internetu nisam naišla na sasvim nov pristup meditaciji i pre svega nov način objašnjenja ove metode.

Andy Puddicomb, ko-osnivač web sajta i čitavog preduzeća Headspace i bivši budistički monah, došao je na ideju da demistifikuje meditaciju i da je uz pomoć najmodernije tehnologije približi ljudima kao jedno legitimno i naučno dokazano sredstvo za oslobađanje od stresa.Kratki animirani filmovi, na duhovit i jasan način, Vam daju objašnjenja o tome šta meditacija predstavlja i šta treba da uradite da konačno uspete da svoje misli dovedete u red. I još važnije, kako da to stanje održite - Mindfulness engleska reč za stanje smirenosti, razboritosti i prisutnosti. Naš mozak možemo zamisliti i kao mišić koji se može vežbom osnažiti, a meditacija predstavlja tu vežbu. Posle toga Vaš je zadatak da to stanje smirenosti održite i uz svakodnevne obaveze. Tako da uz pomoć meditacije, koja jača volju i svest,  lakše možemo prevazići stres, zavisnost, anksioznost.


Sledeći put kada se osećate loše, kada ste tužni i neraspoloženi, zamislite to raspoloženje kao jedan oblačan dan. Napolju je oblačno i to je činjenica, možda i pljušti kiša i tu ništa ne možete promeniti, ali ako biste uspeli da poletite i odete visoko iznad oblaka opet biste videli sunce kako neumorno sija.

Ovo je jedna od poruka Andijevih animiranih filmova. Potražite još neke sami. I pronađite i sačuvajte svoj unutrašnji mir.
Коментари

Популарни постови