Kada živite na Siciliji neke tamnošnje navike, toliko jake i ukorenjene, usvojite tako lako kao da ste ih oduvek imali...
Prvo smo se zainteresovali za fudbal, jer je ta količina ljubavi i ludila prevelika da bismo je ignorisali, a onda odjednom, svaki dan, ne znam kako, na našoj trpezi se, sve češće, nalazio plavi patlidžan koji polako počinjem da zovem MELANZANE i zauvek prihvatam njegov italijanski naziv.
A melanzane su u Palermu svuda...
U ogromnim džakovima u prodavnicama, na ulicama, grilovane, u svakom tanjiru po restoranima, a prave i gulaš od njih.
Ove nedelje vraćamo uspomene na godine Dolce Vite na Siciliji….
Kod Jamie Olivera nalazimo recept za Caponatu, a u kuhinju ulazi tata zadužen za mirise Sicilije koji nam vraćaju uspomene...
Možda ste primetile, muškarci kuvaju drugačije od žena.
Kada muškarac kuva svi sastojci su na vreme iseckani i spremni u desetinama posebnih činijica, teglica i čekaju pravi momenat da budu izručeni u šerpu. Sve se meri u gram, kao u apoteci, i na široko se raspravlja o kvalitetu namirnica i načinima spremanja.
Kao da se nikad nije kuvalo u kući, ovaj momenat se glorifikuje i jelo je posebnog ukusa i mirisa!
Mada zaista i jeste...
...ostaje mi da priznam i uživam u vinu dok čekam ručak…
Nije loše...
A za petogodišnjake se ispohuje piletina, jer oni ne cene umetnost italijanske kuhnje...
I sve je spremno. Pravi muški ručak.
Milan, Nikola i Jamie Oliver u saradnji!
Neka i Vama zamiriše Sicilija u kuhinji i ako je moguće, nek Vam se priključe i muški članovi porodice u pripremanju hrane.
Ili neka potpuno preuzmu kuhinju na jedan dan…
Neće škoditi.
CAPONATA
by Jamie Oliver
Može se jesti i toplo i hladno. I savet je da se ne seče patlidžan sitno jer će upiti previše ulja i postati pretežak.
Sastojci:
maslinovo ulje
2 velika plava patlidžana
1 puna kašika sušenog origana
morska so i sveže mleveni crni biber
1 mali crveni luk, oljušten i sitno iseckan
2 čena belog, sitno iseckanog
veza svežeg peršuna
2 kašike slanih kapara, isprati, potopiti i ocediti
šaka zelenih maslina bez koštica
2-3 kašike sirćeta
5 većih, svežih paradajza
po želji… 2 kašike tanko isečenih i blago preprženih badema
Maslinovo ulje sipati u veći i dublji tiganj ili šerpu. Zagrejati. Dodati isečeni (krupnije) plavi patlidžan, origano, malo soli i promešati da patlidžan upije ulje. Pržiti na jakoj vatri 4-5 minuta i povremeno protresite posudu. Kada patlidžan sa svih strana bude zlatno-žut, dodajte crveni i beli luk, naseckane stabljike peršune i pržite još 2 minuta. Ako Vam se učini da je smesa previše suva možete dodati još maslinovog ulja. Ubacite oceđene kapre i masline i sve pospite sirćetom. Kada sirće ispari, dodajte paradajz i ostavite da se krčka oko 15 minuta, dok povrće ne omekša. Probajte pre serviranja pa ako je potrebno dodajte soli, bibera ili sirćeta po ukusu.
Prelijte maslinovim uljem i pospite iseckanim peršunom i, ako želite, preprženim bademima.
Recept preuzet iz knjige
“Džejmijeva Italija” Džejmi Oliver
Prvo smo se zainteresovali za fudbal, jer je ta količina ljubavi i ludila prevelika da bismo je ignorisali, a onda odjednom, svaki dan, ne znam kako, na našoj trpezi se, sve češće, nalazio plavi patlidžan koji polako počinjem da zovem MELANZANE i zauvek prihvatam njegov italijanski naziv.
A melanzane su u Palermu svuda...
U ogromnim džakovima u prodavnicama, na ulicama, grilovane, u svakom tanjiru po restoranima, a prave i gulaš od njih.
Ove nedelje vraćamo uspomene na godine Dolce Vite na Siciliji….
Kod Jamie Olivera nalazimo recept za Caponatu, a u kuhinju ulazi tata zadužen za mirise Sicilije koji nam vraćaju uspomene...
Možda ste primetile, muškarci kuvaju drugačije od žena.
Kada muškarac kuva svi sastojci su na vreme iseckani i spremni u desetinama posebnih činijica, teglica i čekaju pravi momenat da budu izručeni u šerpu. Sve se meri u gram, kao u apoteci, i na široko se raspravlja o kvalitetu namirnica i načinima spremanja.
Kao da se nikad nije kuvalo u kući, ovaj momenat se glorifikuje i jelo je posebnog ukusa i mirisa!
Mada zaista i jeste...
...ostaje mi da priznam i uživam u vinu dok čekam ručak…
Nije loše...
A za petogodišnjake se ispohuje piletina, jer oni ne cene umetnost italijanske kuhnje...
I sve je spremno. Pravi muški ručak.
Milan, Nikola i Jamie Oliver u saradnji!
Neka i Vama zamiriše Sicilija u kuhinji i ako je moguće, nek Vam se priključe i muški članovi porodice u pripremanju hrane.
Ili neka potpuno preuzmu kuhinju na jedan dan…
Neće škoditi.
CAPONATA
by Jamie Oliver
Može se jesti i toplo i hladno. I savet je da se ne seče patlidžan sitno jer će upiti previše ulja i postati pretežak.
Sastojci:
maslinovo ulje
2 velika plava patlidžana
1 puna kašika sušenog origana
morska so i sveže mleveni crni biber
1 mali crveni luk, oljušten i sitno iseckan
2 čena belog, sitno iseckanog
veza svežeg peršuna
2 kašike slanih kapara, isprati, potopiti i ocediti
šaka zelenih maslina bez koštica
2-3 kašike sirćeta
5 većih, svežih paradajza
po želji… 2 kašike tanko isečenih i blago preprženih badema
Maslinovo ulje sipati u veći i dublji tiganj ili šerpu. Zagrejati. Dodati isečeni (krupnije) plavi patlidžan, origano, malo soli i promešati da patlidžan upije ulje. Pržiti na jakoj vatri 4-5 minuta i povremeno protresite posudu. Kada patlidžan sa svih strana bude zlatno-žut, dodajte crveni i beli luk, naseckane stabljike peršune i pržite još 2 minuta. Ako Vam se učini da je smesa previše suva možete dodati još maslinovog ulja. Ubacite oceđene kapre i masline i sve pospite sirćetom. Kada sirće ispari, dodajte paradajz i ostavite da se krčka oko 15 minuta, dok povrće ne omekša. Probajte pre serviranja pa ako je potrebno dodajte soli, bibera ili sirćeta po ukusu.
Prelijte maslinovim uljem i pospite iseckanim peršunom i, ako želite, preprženim bademima.
Recept preuzet iz knjige
“Džejmijeva Italija” Džejmi Oliver
Коментари
Постави коментар