Пређи на главни садржај

Mirisi Sicilije na tatin način

Kada živite na Siciliji  neke tamnošnje navike, toliko jake i ukorenjene, usvojite tako lako kao da ste ih oduvek imali...

Prvo smo se zainteresovali za fudbal, jer je ta količina ljubavi i ludila prevelika da bismo je ignorisali, a onda odjednom, svaki dan, ne znam kako, na našoj trpezi se, sve češće, nalazio plavi patlidžan koji polako počinjem da zovem  MELANZANE i zauvek prihvatam njegov italijanski naziv.

A melanzane su u Palermu svuda...

U ogromnim džakovima u prodavnicama, na ulicama, grilovane, u svakom tanjiru po restoranima, a  prave i  gulaš od njih.

Ove nedelje vraćamo uspomene na godine Dolce Vite na Siciliji….

Kod Jamie Olivera nalazimo recept za Caponatu, a u kuhinju ulazi tata zadužen za mirise Sicilije koji nam vraćaju uspomene...





Možda ste primetile, muškarci kuvaju drugačije od žena.

Kada muškarac kuva svi sastojci su na vreme iseckani i spremni u desetinama posebnih činijica, teglica   i čekaju pravi momenat da budu izručeni u šerpu. Sve se meri u gram, kao u apoteci, i na široko se raspravlja o kvalitetu namirnica i načinima spremanja.

Kao da se nikad nije kuvalo u kući, ovaj momenat se glorifikuje i jelo je posebnog ukusa i mirisa!

Mada zaista i jeste...




...ostaje mi da priznam i uživam u vinu dok čekam ručak…

Nije  loše...


A za petogodišnjake se ispohuje piletina, jer oni ne cene umetnost italijanske kuhnje...


I sve je spremno. Pravi muški ručak.
Milan, Nikola i Jamie Oliver u saradnji!



Neka i Vama zamiriše Sicilija u kuhinji i ako je moguće, nek Vam se priključe i muški članovi porodice u pripremanju hrane.

Ili neka potpuno preuzmu kuhinju na jedan dan…
Neće škoditi.

CAPONATA
by Jamie Oliver


Može se jesti i toplo i hladno. I savet je da se ne seče patlidžan  sitno jer će upiti previše ulja i postati pretežak.

Sastojci:

maslinovo ulje
2 velika plava patlidžana
1 puna kašika sušenog origana
morska so i sveže mleveni crni biber
1 mali crveni luk, oljušten i sitno iseckan
2 čena belog, sitno iseckanog
veza svežeg peršuna
2 kašike slanih kapara, isprati, potopiti i ocediti
šaka zelenih maslina bez koštica
2-3 kašike sirćeta
5 većih, svežih paradajza
po želji… 2 kašike tanko isečenih i blago preprženih badema

Maslinovo ulje sipati u veći i dublji tiganj ili šerpu. Zagrejati. Dodati isečeni (krupnije) plavi patlidžan, origano, malo soli i promešati da patlidžan upije ulje. Pržiti na jakoj vatri 4-5 minuta i povremeno protresite posudu. Kada patlidžan sa svih strana bude zlatno-žut, dodajte crveni i beli luk, naseckane stabljike peršune i pržite još 2 minuta. Ako Vam se učini da je smesa previše suva možete dodati još maslinovog ulja. Ubacite oceđene kapre i masline i sve pospite sirćetom. Kada sirće ispari, dodajte paradajz i ostavite da se krčka oko 15 minuta, dok povrće ne omekša. Probajte pre serviranja pa ako je potrebno dodajte soli, bibera ili sirćeta po ukusu.
Prelijte maslinovim uljem i pospite iseckanim peršunom i, ako želite, preprženim bademima.

Recept preuzet iz knjige
“Džejmijeva Italija” Džejmi Oliver











Коментари

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je