Пређи на главни садржај

Glavna pijaca Beograda

Još uvek mi je  živo sećanje na baštu mog detinjstva i rasvetalo drvo šljive koje je najavljivalo dolazak proleća. I uvek smo  prve tople dane provodili, u društvu, napolju.

 Već dugo živim  u stanu koji skoro da nema ni terasu (osim jedne, minijaturne, tek da  da se prostre veš), ali i dalje, svakog proleća njegov nepogrešivi vesnik je, na samo par koraka, od mog stana.

 Zazeleni se i rascveta uvek u isto vreme.

KALENIĆ PIJACA


Vesnik proleća “Kalenić“

“Kalenić“ 


Čarobna riznica najrazličitijih proizvoda…

Ako Vam treba paradajz, đumbir, egzotični začin, produžni kabal, baterije ili saksija idete na Kalenić pijacu. Ako nema na Kaleniću verovatno ni ne postoji…

Još od 1926. na ovom mestu, pijaca je služila kao mesto susreta beogradske gospode i zemljoradnika sa periferije Beograda koji su ranom zorom dopremali svoje proizvode Njegoševom ulicom i Bulevarom revolucije. Ova najgospodskija pijaca medju svim beogradskim pijacama kako su tvrdili stari Beograđani, svoje ime duguje mestu na kome se nalazi.  Kalenića guvno, mali trg koga oivičavaju Ulice Njegoševa, Maksima Gorkg i Viška, nekada u vlasništvu bogatog industrijalca i dobrotvora Vlajka Kalenića, i danas, skoro 90 godina kasnije, je pijačni centar Beograda.

Subotom i nedeljom na Vračaru se udvostruči broj ljudi i do zatvaranja pijace (oko 16h) nemoguće je naći parking mesto u širokom krugu.

Ovde zajedno sa “običnim“ ljudima najbolji krompir, najkrupniji paradajz i najslađu lubenicu traže i glumci, pevači, političari i ostali predstavnici najrazličitijih zanimanja. Ovde  nema hijerarhije, prave zvezde sede iza tezgi, a najtraženija informacija tiče se samo kvaliteta voća i povrća i  (u mom slučaju) lokacije tezge gde prodaju igle i konce (uvek je tražim bar pola sata).



i od orla nokti… samo na Kaleniću

i “zizelene“ biljke…

Moj love&hate odnos prema Kalenić pijaci  traje već 14 godina koliko živim u njenoj blizini.
Teško podnosim celu vikend ujdurmu kada je opasan po Vaš nervni sistem pokušaj parkiranja u blizini, ali sveže voće i povrće nadohvat ruke i miris jagoda koji se širi Vašom ulicom kada u gluvo doba noći naletite na istovar voća i povrća i rascvetalo drvo pamuka u prodaji , kao da je to najobičnija biljka za ove prostore…. je neprocenjivo!

i gardroba, lekovito bilje, sveža , morska riba, knjige...



A ljudi iza tezgi su mi nepresušna inspiracija! Uz  nepogrešivi trgovački instikt reaguju u pravo vreme. Suve šljive, Badnjaci  pred Badnji dan, bojena jaja pred Uskrs i ostaju na  radnim mestima bez obzira na vremenske prilike…

Ne odustaju!

i po kiši, po snegu i nesnosnim vrućinama… oni su na svojim radnim mestima

Priča se da je u planu velika rekonstrukcija ove pijace. Još uvek se ne zna tačno kakav će izgled poprimiti.

Ali nadam se najboljem…

Smanjenju gužve, boljoj organizaciji, besprekornoj čistoći i ako je posle svega ovoga moguće…

Nadam se da će sačuvati svoj prepoznatljivi duh, zapanjujuće bogat asortiman, lakoću komunikacije i bliskost između nas kupaca i prodavaca koje, sad već, godinama poznajemo.


tekst i fotografije
Katarina Kuljača












Коментари

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je