Пређи на главни садржај

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti.
Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća.

Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela.
Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum.

Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zdravstvene komisije Vaterpolo saveza Srbije. Sa Nebojšom ćete se najslađe ispričati o sportu, vaterpolu posebno,  ali ovoga puta uspeli smo ipak da mu skrenemo pažnju na ženske teme…

Dakle karlično dno.

Stručnim jezikom objasni nam šta predstavlja karlično dno?

Karlično dno ili karlični pod čine međusobno povezane i isprepletene strukture koje se sastoje od ligamenata, mišića i fascijalnih omotača. Da bi se lakše razumela funkcija i uloga karličnog poda mi ga često poredimo sa temeljom kuće ili trapezom koji koriste gimnastičari. Danas se karlični pod posmatra kao jedinstvena celina te poremećaj funcije ili oštećenje jednog dela mogu dovesti do njegove čitave disfunkcije.

Šta je disfunkcija ili poremećaj karličnog dna?

Radi se o tome da te ligamentozno-mišićno-fascijalne strukture karličnog poda "drže" organe male karlice žena, koje čine materica, bešika i rektum te popuštanje tih veza može dovesti do raznih smetnji i komplikacija praćenih ispadanjem organa male karlice kroz vaginu. Slikovito rečeno, oštećenje kuće može dovesti od pucanja zidova do rušenja same kuće.

Zašto je karlično dno kod žena "slaba tačka"?

Odgovor se nameće sam po sebi, a to su sile oštećenja kojima je izložen usled porođaja i hormonskim promenama tokom trudnoće i procesa starenja. Problemi kod žena koje nisu rađale, su mogući, mada ređe, a izazvani su nekim drugim oboljenjima koji utiču na kvalitet tkiva karličnog poda.

Simptomi disfunkcije/poremećaja karličnog dna?

Simptomi su veoma brojni i raznoliki, a nabrojaćemo najčešće:
-nekontrolisani gubitak urina pri naporu (kijanje, kašalj, smeh, podizanje tereta, trčanje, ustajanje iz kreveta) tzv stres inkontinencija urina koja je rezultat slabosti ligamenata koji drže vrat bešike pričvršćen za pubičnu kost.
- nemogućnost zadržavanja mokrenja kada se oseti želja za mokrenjem tzv urgentna inkontinencija provocirana zvukom vode, pranjem ruku, otključavanjem vrataa od stana ili bez ikakve provokacije
-učestalo dnevno (preko 8) i noćno mokrenje (preko 2)
-nemogućnost potpunog pražnjenja bešike
-promene na izlazu vagine što ukazuje na ispadanje nekog od organa karlice kroz vaginu
nekontrolisanje stolice ili izostanak stolice (ređe)
Sve ove tegobe mogu biti posledica poremećaja karličnog dna.
Kegelove vežbe su samo jedan od načina aktivacije mišića karličnog dna 

Lečenje poremećaja karličnog poda

Može biti konzervativno i operativno, a odluka zavisi od težine kliničke slike i dijagnoze stepena oštećenja.
Ligamenti i fascijalne strukture su ključne za stabilnost i normalno funkcionisanje karličnog poda i organa kojima daju potporu.
Ligamenti i fascijalni omotači se ne mogu reparirati i obnoviti te su oštećenja definitiva, a od težine oštećenja zavisi i odluka o odabiru vrste tretmana. Kozervativni tretman ima za cilj ojačavanje i povećanje mišićne mase mišića karličnog dna koji nadomeštavaju ligamentoznu i/ili fascijalnu slabost dok hirurški tretman ima za cilj da operatitvnim pristupom reparira nastale defekte.

Odakle interesovanje za probleme karličnog dna? Većina ljudi ove probleme vezuje za ginekologiju

Problemi karličnog poda nisu niti ginekološko niti urološko polje rada, već uroginekološko tj predstavlja rezultat timskog rada lekara tih specijalnosti, zainteresovanih za ove veoma česte, a nimalo lake probleme za dijagnostiku i rešavanje.
Kao što ste videli manifestacije su najčešće razni vidovi poremećaja mokrenja i/ili ispadanje organa (bešika, materica) kroz vaginu. Vagina je slabo mesto na koje sile deluju i kroz koju ispadaju, a iz domena su i urologije i ginekologije.

Trend u svetu je prevencija, zatim konzervativni tretman i na kraju hirurgija ukoliko je nephodno.

Dr Nebojše Jeremić, urolog KBC Zvezdara i saradnik privatne klinike Vuk (069 11  53525)

U sledećem tekstu pozabavićemo se faktorima rizika, lečenjem i prevencijom poremećaja karličnog dna.


Dr Nebojša je, odskora, i saradnik Feel Pilates studija. Pomaže nam da još bolje iskoristitimo pilates tehniku i pomognemo ženama sa disfunkcijom karličnog dna, ali, svesni važnosti prevencije, ubacimo adekvatne vežbe i u uobičajeni program vežbi.







Коментари

Популарни постови са овог блога

Kad Vas napadne panika….

Sve je počelo nekoliko meseci posle mog prvog porođaja… Prvo sam osetila tahikardiju (ili aritmiju), gubljenje daha pri najmanjem naporu i odmah posumnjala na srčane tegobe… Kardiolog je obavio detaljan pregled, ali sve je bilo u najboljem redu. Kako je to moguće? Pri ovakvim simptomima. Ako nije srce, možda je nešto drugo u pitanju. Počela sam sve češće da osećam i čudan pritisak u glavi, trnjenje leve slepoočnice (tzv “mravinjanje“ - tada sam naučila tu reč), nesiguran hod, blage vrtoglavice… Sledeća stanica bio je neurolog… Sve sam obavila kako treba… Žmureći prstom pogodila nos, hodala po pravoj liniji… Sve je ok. Ne prestajem da tragam. Pritisak u glavi polako prestaje, ali nekako sve slabije vidim. Palim sva svetla u stanu, ali i dalje je mračno. Ne mogu da čitam, redovi se gube … Kod očnog lekara, konačno, prva dijagnoza… Dioptrija na oba oka (- 0,75 i -  0,50) i astigmatizam. Tražim i da mi izmeri očni pritisak, za svaki slučaj… Jedva uspeva da mi dod

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o