Ako ste pomislili da ćemo ponududiti još neku, najnoviju i još efikasniju dijetu, izvnite, ali niste bili u pravu.
Ovde će biti reči reči o ritualima, jednostavnim zdravorazumskim činjenicama i provući će se po neki savet koji nosite u sećanju još od najranijeg detinjstva, koji ste, možda čuli još od svoje bake…
Hajde da pokušamo da, dan za danom, malo po malo, jednostavnim pravilima promenimo odnos prema hrani.
Kako bi izgledala jedna nedelja borbe protiv loših navika...
PONEDELJAK
Svi znamo da je zdravo jesti više voća i povrća nego druge hrane. Najbolja razmera bila bi 80/20. Radi se o 80% voća i povrća i 20% proteina i masti. Jednostavan način da znate da ste postupili pravilno je da zamislite svoj tanjir kao SAT. Deo između 12h i 14h neka bude ispunjen voćem i povrćem najrazličitijih boja.
Danas neka svaki obrok u tanjiru bude podeljen na ovaj način.
UTORAK
Enzimi su zaduženi za varenje i apsorpciju hrane. Kuvanje hrane na visokim temperaturama uništava enzime i hrana postaje teža za varenje. Danas pojedite jedan ceo obrok od sirovih namirnica, salata i neki šejk na primer. Obratite pažnju na to kako se osećate posle ovakvog obroka. Tvrdi se da neprocesuirana hrana daje više energije, sadrži manje kalorija i ne ostavlja osećaj “težine“ u stomaku.
SREDA
Proteini su jednako važni i za zdravlje i za gubljenje suvišnih kilograma. Danas odaberite proteine u laganom obliku, riba ili jaja. Dobijate sve blagodeti proteina bez opterećenja digestivnog trakta.
Losos, na primer, je pun zdravih masti…
ČETVRTAK
Različiti enzimi pomažu varenju različite hrane. Enzim proteaza pomaže razlaganju proteina, dok enzim lipaza pomaže razlaganju masti. Svaka hrana se razlaže bolje u prisustvu različitih enzima i procesa. Tako da se meso i voće razlažu najbolje u sasvim različitim sredinama.
Generalno pravilo bi bilo … jedite meso sa povrćem, voće jedite nekoliko sati posle obroka i bez kombinovanja sa ostalim namirnicama.
Četvrtak posvetite ovom načinu ishrane i obratite pažnju, na kraju dana, kako se osećate pri ovakvom režimu.
PETAK
Sve je više genetski modifikovanih žitarica. Najčešće su to pšenica, beli pirinač, kukuruz i soja. Naše telo ne prepoznaje genetski modifikovanu namirnicu kao hranu pa pokušajte danas da isprobate neke alternativne žitarice.
KINOA postaje sve popularnija i može se naći gotovo u svim prodavnicama zdrave hrane. Bogata proteinima i može se pripremati na isti način kao i pirinač.
HELJDA je odličan izbor, takođe, mada ne spada u žitarice već u semenje.
I još jedna visoko proteinska žitarica koja može biti novost mnogima AMARANT.
Ovog petka dajte šansu novim ukusima.
SUBOTA
Danas zaboravite na sastojke, pravila i kombinovanje namirnica. Lepo bi bilo da ste već neke zdrave navike usvojili, ali danas je dan za rituale. Od spremanja hrane do postavljanja stola i serviranja. Sve neka bude prožeto ushićenjem i unutrašnjim mirom. Spremite hranu koja je ukusna, koju volite i za koju smatrate da je zdrava. Sedite za sto i dok budete jeli osetite zahvalnost što ste u prilici da imate ispred sebe jedan tako kvalitetan obrok. Ne dajte da Vas išta ometa dok ručate, ne gledajte televizuiju, ne listajte novine. Uživajte u hrani i potrudite se da Vam takav način obedovanja pređe u naviku.
NEDELJA
Iskoristite moć začinskog bilja. Isprobajte sasvim nove začine. Timijan, šafran, ruzmarin, žalfija, nana… Pravite nove, originalne kombinacije. Probajte neko novo jelo iz neke Vama egzotične kuhinje.
Ukoliko stalno jedemo istu hranu, istog ukusa i mirisa naš telo lakše razvija zavisnost…
Ispunite tanjir najrazličitijim bojama.
Meni, kad god se pomene zdrava ishrana, i dalje u glavi odzvanja rečenica iz omiljenog filma mog detinjstva.
“Osnovi pravilne ishrane su, zapamtite to dobro, jeli, danas zeleno, sutra crveno, a prekosutra, jeli, žuto. Što više povrća!“
Sasvim dovoljno i potpuno tačno!
”Varljivo leto '68“ i nezaboravni Bata Stojković
Da se podsetimo..
Ovde će biti reči reči o ritualima, jednostavnim zdravorazumskim činjenicama i provući će se po neki savet koji nosite u sećanju još od najranijeg detinjstva, koji ste, možda čuli još od svoje bake…
Hajde da pokušamo da, dan za danom, malo po malo, jednostavnim pravilima promenimo odnos prema hrani.
Kako bi izgledala jedna nedelja borbe protiv loših navika...
PONEDELJAK
Svi znamo da je zdravo jesti više voća i povrća nego druge hrane. Najbolja razmera bila bi 80/20. Radi se o 80% voća i povrća i 20% proteina i masti. Jednostavan način da znate da ste postupili pravilno je da zamislite svoj tanjir kao SAT. Deo između 12h i 14h neka bude ispunjen voćem i povrćem najrazličitijih boja.
Danas neka svaki obrok u tanjiru bude podeljen na ovaj način.
UTORAK
Enzimi su zaduženi za varenje i apsorpciju hrane. Kuvanje hrane na visokim temperaturama uništava enzime i hrana postaje teža za varenje. Danas pojedite jedan ceo obrok od sirovih namirnica, salata i neki šejk na primer. Obratite pažnju na to kako se osećate posle ovakvog obroka. Tvrdi se da neprocesuirana hrana daje više energije, sadrži manje kalorija i ne ostavlja osećaj “težine“ u stomaku.
Proteini su jednako važni i za zdravlje i za gubljenje suvišnih kilograma. Danas odaberite proteine u laganom obliku, riba ili jaja. Dobijate sve blagodeti proteina bez opterećenja digestivnog trakta.
Losos, na primer, je pun zdravih masti…
ČETVRTAK
Različiti enzimi pomažu varenju različite hrane. Enzim proteaza pomaže razlaganju proteina, dok enzim lipaza pomaže razlaganju masti. Svaka hrana se razlaže bolje u prisustvu različitih enzima i procesa. Tako da se meso i voće razlažu najbolje u sasvim različitim sredinama.
Generalno pravilo bi bilo … jedite meso sa povrćem, voće jedite nekoliko sati posle obroka i bez kombinovanja sa ostalim namirnicama.
Četvrtak posvetite ovom načinu ishrane i obratite pažnju, na kraju dana, kako se osećate pri ovakvom režimu.
PETAK
Sve je više genetski modifikovanih žitarica. Najčešće su to pšenica, beli pirinač, kukuruz i soja. Naše telo ne prepoznaje genetski modifikovanu namirnicu kao hranu pa pokušajte danas da isprobate neke alternativne žitarice.
KINOA postaje sve popularnija i može se naći gotovo u svim prodavnicama zdrave hrane. Bogata proteinima i može se pripremati na isti način kao i pirinač.
HELJDA je odličan izbor, takođe, mada ne spada u žitarice već u semenje.
I još jedna visoko proteinska žitarica koja može biti novost mnogima AMARANT.
Ovog petka dajte šansu novim ukusima.
SUBOTA
Danas zaboravite na sastojke, pravila i kombinovanje namirnica. Lepo bi bilo da ste već neke zdrave navike usvojili, ali danas je dan za rituale. Od spremanja hrane do postavljanja stola i serviranja. Sve neka bude prožeto ushićenjem i unutrašnjim mirom. Spremite hranu koja je ukusna, koju volite i za koju smatrate da je zdrava. Sedite za sto i dok budete jeli osetite zahvalnost što ste u prilici da imate ispred sebe jedan tako kvalitetan obrok. Ne dajte da Vas išta ometa dok ručate, ne gledajte televizuiju, ne listajte novine. Uživajte u hrani i potrudite se da Vam takav način obedovanja pređe u naviku.
NEDELJA
Iskoristite moć začinskog bilja. Isprobajte sasvim nove začine. Timijan, šafran, ruzmarin, žalfija, nana… Pravite nove, originalne kombinacije. Probajte neko novo jelo iz neke Vama egzotične kuhinje.
Ukoliko stalno jedemo istu hranu, istog ukusa i mirisa naš telo lakše razvija zavisnost…
Ispunite tanjir najrazličitijim bojama.
Ovaj poslednji savet sam i sama poslušala. Od ovog proleća na prozoru mi raste začinsko bilje |
Meni, kad god se pomene zdrava ishrana, i dalje u glavi odzvanja rečenica iz omiljenog filma mog detinjstva.
“Osnovi pravilne ishrane su, zapamtite to dobro, jeli, danas zeleno, sutra crveno, a prekosutra, jeli, žuto. Što više povrća!“
Sasvim dovoljno i potpuno tačno!
”Varljivo leto '68“ i nezaboravni Bata Stojković
Da se podsetimo..
Коментари
Постави коментар