Пређи на главни садржај

Bulgur, drevna namirnica

Već hiljadu godina sastavni deo kuhinje Bliskog istoka, pšenični bulgur, tek od nedavno se može naći i na našim trpezama. U mojoj kuhinji, svakako,  predstavlja novinu.




Bulgur se pravi od pšenice koja se kuva, zatim suši i naposletku isitni i nije mu  potrebna dodatna termička obrada.  Dovoljno je potopiti ga u vrelu vodu i sačekati da nabubri.  

Na sve strane možete sresti razne recepte sa bulgurom u glavnoj ulozi i reklo bi se da njegova popularnost raste uprkos činjenici da pšenica polako prelazi na crnu listu namirnica.  

 Teško da će dostići popularnost kraljice kinoe, ali u odnosu na nju ima svojih prednosti.  Pre svega ima manje kalorija (83 na 100 grama, a kinoa 120), više vlakana i nešto manje ugljenih hidrata, a na kraju, što i nije najmanje važno, ukusniji je.

Probala sam neke recepte sa bulgurom i najviše mi se dopao u salatama i kao odlična baza za vegeterijanske burgere (pljeskavice ako Vam je draže).

Slede  dva recepta, kao i prošli put, jedan za kuvano jelo, a drugi za sirovo, ukoliko je uopšte moguće napraviti sirovo jelo sa Bulgurom jer on predstavlja najstariju procesuiranu namirnicu, a tehnologija je stara oko 4000 godina. 

BULGUR ĆUFTE



Sastojci

250 gr bulgura
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
maslinovo ulje
so, biber
1 kašičica mlevenog kima
2 jaja
4-5 supenih kašika prezli

Priprema

Prelijete bulgur sa 250 ml ključale vode i pustite 15 minuta da nabubri. Sitno iseckani crni luk ispržite na maslinovom ulju, dodajte ispresovani beli luk i zajedno izdinstajte. Začinite biberom, solju i mlevenim kimom.  Izmešajte sa bulgurom i dodajte jaja i prezle. Vlažnim rukama napravite ćufte specite ih na maslinovom ulju.
Najbolje su sa tamnije žutom hrskavom korom!


Sledeće jelo je svetski poznata  libanska Tabbouleh salata.


TABBOULEH  (na moj način)


Sastojci:

2 veze peršuna
2 veze mladog luka
100 gr rukole
10-15 komada cherry paradajza
250 gr bulgura
3-4 grančice nane
sok od 2 limuna
maslinovo ulje
15 listova endivija zelene salate
muškatni orašćić, cimet, so, biber

Bulgur preliti vrelom vodom, pustiti da nabubri i ostaviti da se ohladi.  Odstraniti stabljike peršunu i iseckati ga sitno. Iseckati rukolu, endiviju na sitne trake. Iseckati u što sitnije komade mladi luk, nanu, a paradajz na  kockice. Sve sjedidiniti, dodati ohlađen bulgur i dodati sve začine (maslinovo ulje, sok od limuna, muškatni oraščić, cimet).

Lični pečat ovoga puta bio je hleb prepečen u rerni (preliven maslinovim uljem) na kome sam servirala ovu osvežavajuću, mirisnu salatu!

















Коментари

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je