Već hiljadu godina sastavni deo kuhinje Bliskog istoka, pšenični bulgur, tek od nedavno se može naći i na našim trpezama. U mojoj kuhinji, svakako, predstavlja novinu.
Bulgur se pravi od pšenice koja se kuva, zatim suši i naposletku isitni i nije mu potrebna dodatna termička obrada. Dovoljno je potopiti ga u vrelu vodu i sačekati da nabubri.
Na sve strane možete sresti razne recepte sa bulgurom u glavnoj ulozi i reklo bi se da njegova popularnost raste uprkos činjenici da pšenica polako prelazi na crnu listu namirnica.
Teško da će dostići popularnost kraljice kinoe, ali u odnosu na nju ima svojih prednosti. Pre svega ima manje kalorija (83 na 100 grama, a kinoa 120), više vlakana i nešto manje ugljenih hidrata, a na kraju, što i nije najmanje važno, ukusniji je.
Probala sam neke recepte sa bulgurom i najviše mi se dopao u salatama i kao odlična baza za vegeterijanske burgere (pljeskavice ako Vam je draže).
Slede dva recepta, kao i prošli put, jedan za kuvano jelo, a drugi za sirovo, ukoliko je uopšte moguće napraviti sirovo jelo sa Bulgurom jer on predstavlja najstariju procesuiranu namirnicu, a tehnologija je stara oko 4000 godina.
BULGUR ĆUFTE
Sastojci
250 gr bulgura
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
maslinovo ulje
so, biber
1 kašičica mlevenog kima
2 jaja
4-5 supenih kašika prezli
Priprema
Prelijete bulgur sa 250 ml ključale vode i pustite 15 minuta da nabubri. Sitno iseckani crni luk ispržite na maslinovom ulju, dodajte ispresovani beli luk i zajedno izdinstajte. Začinite biberom, solju i mlevenim kimom. Izmešajte sa bulgurom i dodajte jaja i prezle. Vlažnim rukama napravite ćufte specite ih na maslinovom ulju.
Najbolje su sa tamnije žutom hrskavom korom!
Sledeće jelo je svetski poznata libanska Tabbouleh salata.
TABBOULEH (na moj način)
Sastojci:
2 veze peršuna
2 veze mladog luka
100 gr rukole
10-15 komada cherry paradajza
250 gr bulgura
3-4 grančice nane
sok od 2 limuna
maslinovo ulje
15 listova endivija zelene salate
muškatni orašćić, cimet, so, biber
Bulgur preliti vrelom vodom, pustiti da nabubri i ostaviti da se ohladi. Odstraniti stabljike peršunu i iseckati ga sitno. Iseckati rukolu, endiviju na sitne trake. Iseckati u što sitnije komade mladi luk, nanu, a paradajz na kockice. Sve sjedidiniti, dodati ohlađen bulgur i dodati sve začine (maslinovo ulje, sok od limuna, muškatni oraščić, cimet).
Lični pečat ovoga puta bio je hleb prepečen u rerni (preliven maslinovim uljem) na kome sam servirala ovu osvežavajuću, mirisnu salatu!
Коментари
Постави коментар