Пређи на главни садржај

Malo o hrani...

 S makrobiotikom sam se prvi put srela pre više od deset godina kada sam, posle prvog porođaja, tražila alternativne metode za zdravstvene probleme koji su se tada pojavili. Prvo što sam zaključila je da sam sve do tada radila pogešno. Sve što su nas, osnovce iz osamdesetih,  učili da je zdravo i dobro jesti, pada u vodu već posle prvog sastanka sa makrobiotičkim nutricionistom.
  
 Meni je prve informacije o ovom načinu ishrane dao doktor koji se, pre svega, bavi akupunkturom i koji makrobiotiku preporučuje kao sastavni deo svojih terapija. Sećam se da sam, ležeći na krevetu dok traje terapija, uspevala da čujem delove razgovora novih pacijenata sa doktorom i naslušala se burnih reakcija kad im je saopštavao da je prvo što treba da izbace iz ishrane mleko i mlečni proizvodi.
 Drugi put sam se posvetila ovom načinu ishrane prošlog proleća kada sam, zbog očeve bolesti, otišla na časove kuvanja. Dobili smo jelovnik, posebno sastavljen za njega, koji je bio prepun sasvim novih, mojim roditeljima, nepoznatih pojmova. Kinpira supa, miso supa, šitake pečurke...Trebalo se snaći u čitavoj mreži uputstava i stranih reči. 

Jin i Jang namirnice

   Ako prihvatite makrobiotiku vi prihvatate čitavu filozofiju. Od načina života do načina pripremanja hrane. Hrana se smatra energijom i jako je važno na koji se način priprema i kuva. Sve je kombinacija JIN i JANG energije. Hladnog i toplog, širenja i skupljanja. Namirnice mogu biti ekstremno JIN, koje hlade telo, kao što su slatkiši i krajnje JANG, koje previše greju, na primer meso i jaja. Između dve krajnosti je hrana koja je idealan spoj dve energije, a to su pre svega, žitarice od celog zrna. Energiju hrane menjate tokom obrađivanja namirnica i važan je način na koji ih sečete i kuvate. Namirnice stavljate u šerpu jednu po jednu i to redosledom od Janga prema Jinu. Na plamenu vatre hrana dobija najbolju energiju (dakle, stari dobri Smederevac), a najbolja zamena bi bio šporet na plin.

      Očekujte mnogo žitarica i povrća...



idealan makrobiotički tanjir
 
   I koliko god da vam se dopadne ovaj ili neki drugi režim ishrane, ne bi bilo loše da ostavite prostora i za neke druge načine i ideje... i da, možda, ne shvatite sve previše ozbiljno. Dobar momenat da pomenem moju drugaricu koja se, posle nekoliko godina posvećenosti makrobiotici, ozbiljno sprema da napiše knjigu pod naslovom "Kako je makrobiotika uništila moj život". Prateći silna pravila i ograničenja desi se da izgubite opuštenost i radost pripremanja hrane, a odlasci na večere sa prijateljima postanu noćna mora, jer na meniju često ne pronađete ništa što biste smeli da jedete.

  Takođe, pojavljuju se novi režimi, često kontradiktorni sa onim koji vi sprovodite. Kao što je ishrana sirovim namirnicama (veoma popularna Raw food) sasvim suprotna makrobiotici u kojoj se sve termički obrađuje.

   Nađite svoj, autentični, recept za zdravu ishranu. Sastavite svoju sopstvenu filozofiju koja je vama logična i koja vas, pre svega, čini srećnim. Setite se onog što su nas učili dok smo bili mali - "Jedi polako i dobro sažvaći hranu!" Budite umereni i čuvajte zdravlje.  Dok ste zdravi, možete sebi priuštiti i poneki kolač, kasnu večeru, čašu vina..

  Važno je, valjda,  opustiti se s vremena na vreme, i sve to pravilno uskladiti sa zdravom hranom...



     I naravno, istražujte i dalje...Svako novo saznanje je dobrodošlo.

 
 

      Za kraj recept za moje omiljeno makrobiotičko jelo. Pasulj, naravno!
   
      SUPA OD AZUKI PASULJA I POVRĆA
      Potopiti pasulj preko noći:
      1 1/2 šolja pasulja
      6x2 cm kombu alge
      6 šolja vode
      Ujutru promeniti vodu. Dovesti do ključanja, smanjiti plamen i kuvati pasulj dok ne omekša
      1/2  šolje crni luk seckan na kockice
      1/2  šargarepe, seckana na kockice
      1/2  šolje bundeve, seckane na kockice
      1/2  šolje kukuruz
      1/2  šolje grašak
      Povrće se dodaje jedno po jedno, od čvršćeg prema manje čvrstom. Začiniti belim misom i ostaviti  da struji na niskom plamenu 3 minuta.


 





Коментари

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je