S makrobiotikom sam se prvi put srela pre više od deset godina kada sam, posle prvog porođaja, tražila alternativne metode za zdravstvene probleme koji su se tada pojavili. Prvo što sam zaključila je da sam sve do tada radila pogešno. Sve što su nas, osnovce iz osamdesetih, učili da je zdravo i dobro jesti, pada u vodu već posle prvog sastanka sa makrobiotičkim nutricionistom.
I koliko god da vam se dopadne ovaj ili neki drugi režim ishrane, ne bi bilo loše da ostavite prostora i za neke druge načine i ideje... i da, možda, ne shvatite sve previše ozbiljno. Dobar momenat da pomenem moju drugaricu koja se, posle nekoliko godina posvećenosti makrobiotici, ozbiljno sprema da napiše knjigu pod naslovom "Kako je makrobiotika uništila moj život". Prateći silna pravila i ograničenja desi se da izgubite opuštenost i radost pripremanja hrane, a odlasci na večere sa prijateljima postanu noćna mora, jer na meniju često ne pronađete ništa što biste smeli da jedete.
Takođe, pojavljuju se novi režimi, često kontradiktorni sa onim koji vi sprovodite. Kao što je ishrana sirovim namirnicama (veoma popularna Raw food) sasvim suprotna makrobiotici u kojoj se sve termički obrađuje.
Nađite svoj, autentični, recept za zdravu ishranu. Sastavite svoju sopstvenu filozofiju koja je vama logična i koja vas, pre svega, čini srećnim. Setite se onog što su nas učili dok smo bili mali - "Jedi polako i dobro sažvaći hranu!" Budite umereni i čuvajte zdravlje. Dok ste zdravi, možete sebi priuštiti i poneki kolač, kasnu večeru, čašu vina..
Važno je, valjda, opustiti se s vremena na vreme, i sve to pravilno uskladiti sa zdravom hranom...
I naravno, istražujte i dalje...Svako novo saznanje je dobrodošlo.
Za kraj recept za moje omiljeno makrobiotičko jelo. Pasulj, naravno!
SUPA OD AZUKI PASULJA I POVRĆA
Potopiti pasulj preko noći:
1 1/2 šolja pasulja
6x2 cm kombu alge
6 šolja vode
Ujutru promeniti vodu. Dovesti do ključanja, smanjiti plamen i kuvati pasulj dok ne omekša
1/2 šolje crni luk seckan na kockice
1/2 šargarepe, seckana na kockice
1/2 šolje bundeve, seckane na kockice
1/2 šolje kukuruz
1/2 šolje grašak
Povrće se dodaje jedno po jedno, od čvršćeg prema manje čvrstom. Začiniti belim misom i ostaviti da struji na niskom plamenu 3 minuta.
Meni je prve informacije o ovom načinu ishrane dao doktor koji se, pre svega, bavi akupunkturom i koji makrobiotiku preporučuje kao sastavni deo svojih terapija. Sećam se da sam, ležeći na krevetu dok traje terapija, uspevala da čujem delove razgovora novih pacijenata sa doktorom i naslušala se burnih reakcija kad im je saopštavao da je prvo što treba da izbace iz ishrane mleko i mlečni proizvodi.
Drugi put sam se posvetila ovom načinu ishrane prošlog proleća kada sam, zbog očeve bolesti, otišla na časove kuvanja. Dobili smo jelovnik, posebno sastavljen za njega, koji je bio prepun sasvim novih, mojim roditeljima, nepoznatih pojmova. Kinpira supa, miso supa, šitake pečurke...Trebalo se snaći u čitavoj mreži uputstava i stranih reči.
Jin i Jang namirnice |
Ako prihvatite makrobiotiku vi prihvatate čitavu filozofiju. Od načina života do načina pripremanja hrane. Hrana se smatra energijom i jako je važno na koji se način priprema i kuva. Sve je kombinacija JIN i JANG energije. Hladnog i toplog, širenja i skupljanja. Namirnice mogu biti ekstremno JIN, koje hlade telo, kao što su slatkiši i krajnje JANG, koje previše greju, na primer meso i jaja. Između dve krajnosti je hrana koja je idealan spoj dve energije, a to su pre svega, žitarice od celog zrna. Energiju hrane menjate tokom obrađivanja namirnica i važan je način na koji ih sečete i kuvate. Namirnice stavljate u šerpu jednu po jednu i to redosledom od Janga prema Jinu. Na plamenu vatre hrana dobija najbolju energiju (dakle, stari dobri Smederevac), a najbolja zamena bi bio šporet na plin.
Očekujte mnogo žitarica i povrća...
idealan makrobiotički tanjir |
I koliko god da vam se dopadne ovaj ili neki drugi režim ishrane, ne bi bilo loše da ostavite prostora i za neke druge načine i ideje... i da, možda, ne shvatite sve previše ozbiljno. Dobar momenat da pomenem moju drugaricu koja se, posle nekoliko godina posvećenosti makrobiotici, ozbiljno sprema da napiše knjigu pod naslovom "Kako je makrobiotika uništila moj život". Prateći silna pravila i ograničenja desi se da izgubite opuštenost i radost pripremanja hrane, a odlasci na večere sa prijateljima postanu noćna mora, jer na meniju često ne pronađete ništa što biste smeli da jedete.
Takođe, pojavljuju se novi režimi, često kontradiktorni sa onim koji vi sprovodite. Kao što je ishrana sirovim namirnicama (veoma popularna Raw food) sasvim suprotna makrobiotici u kojoj se sve termički obrađuje.
Nađite svoj, autentični, recept za zdravu ishranu. Sastavite svoju sopstvenu filozofiju koja je vama logična i koja vas, pre svega, čini srećnim. Setite se onog što su nas učili dok smo bili mali - "Jedi polako i dobro sažvaći hranu!" Budite umereni i čuvajte zdravlje. Dok ste zdravi, možete sebi priuštiti i poneki kolač, kasnu večeru, čašu vina..
Važno je, valjda, opustiti se s vremena na vreme, i sve to pravilno uskladiti sa zdravom hranom...
I naravno, istražujte i dalje...Svako novo saznanje je dobrodošlo.
Za kraj recept za moje omiljeno makrobiotičko jelo. Pasulj, naravno!
SUPA OD AZUKI PASULJA I POVRĆA
Potopiti pasulj preko noći:
1 1/2 šolja pasulja
6x2 cm kombu alge
6 šolja vode
Ujutru promeniti vodu. Dovesti do ključanja, smanjiti plamen i kuvati pasulj dok ne omekša
1/2 šolje crni luk seckan na kockice
1/2 šargarepe, seckana na kockice
1/2 šolje bundeve, seckane na kockice
1/2 šolje kukuruz
1/2 šolje grašak
Povrće se dodaje jedno po jedno, od čvršćeg prema manje čvrstom. Začiniti belim misom i ostaviti da struji na niskom plamenu 3 minuta.
Коментари
Постави коментар