Пређи на главни садржај

Nova godina bez Ruske salate

Ni ruske salate, ni sarme, ni pečenja...
Ovu Novu godinu dočekali smo uz Nešinu, arapsku trpezu...

Najlepši suvenir koji možete doneti iz neke zemlje je originalni recept i začini koji su potrebni za spremanje jela. Tako je naš drug Neša, umesto magneta, majci ili razglednica, sa svojih putovanja u Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate, nama poklonio ovo nezaboravno veče sa mirisima i ukusima arapske kuhinje.

Na novogodišnjem meniju našao se kao glavno jelo Tažin, kao salata Fatuš i desert na kraju Um Ali...

Tažin (Maroko)

Tažin je naziv i za zemljanu posudu u kojoj se ovo jelo i sprema i koja izgleda ovako...
Tažin posuda za spremanje istoimenog jela

Jelo se pravi od junetine ili jagnjetine i krčka dok se meso sasvim ne razmekša... Miriše na cimet, suve šljive i bademe i divno slaže sa barenim krompirom i prinčem...Ako krompir stavite da se kuva zajedno sa mesom u posudi, bićete nagrađeni savršenim ukusom...

Nešina verzija Tažina ide ovako...


1, 5 kg junećeg mesa
šaka kapera
100 gr celih badema
250 gr suvih šljiva bez koštice
1 kašičica cimeta
2 kašike slatke aleve paprike
2 dcl belog vina
maslinovo ulje
4 libanska začina

Sve sastojke stavite  u zemljanu posudu sa poklopcem i ostavite da se peče 2-3 sata na temperaturi 180-200 stepeni celzijusovih.

Uz jelo možete poslužite i tortilje, koje smo za ovo veče kupili u Sawurma baru u ulici Svetozara Markovića na Vračaru. Možete iskoristiti i vruću posudu, tek izvađenu iz rerne, da ih dodatno zagrejete...

Fatuš (Liban)

Ovu salatu spremite kao bilo koju sezonsku salatu samo sasvim promenite začine... Maslinovo ulje, nana, kaper i SUMAK za koji sigurno znam da se može kupiti u Zagrebu, a ovde sam još uvek u potrazi



Iseckajte papriku,
paradajz,
crveni luk,
krastavac,
Dodajte nanu,
kaper (ako ga volite),
krutone od prepečene tortilje (kupljene u Sawurma baru)
maslinovo ulje,
sok od limuna,
so i
sumak (ako ga nađete)

Osvežavajuće i lagano...Možete je jesti samu sa tortiljom ili pita hlebom


Um Ali (Egipat)

Na deserte sam inače slaba, ali ovaj je zaista nešto posebno...
Nije fotogeničan...

... ali je prste da poližete...Alijeva majka, doslovan prevod...

500 gr lisnatog testa
1l mleka
kašika cimeta
4-5 kašika šećera
250gr slatke pavlake i
vodica od pomorandžinog cveta (srećna potraga za ovim sastojkom!)

Ispecite lisnato testo iseckajte ga zajedno sa bademima, pistaćima, lešnicima, pinjolima...možete dodati i suvo grožđe (ko voli, ja ne baš), ali obavezno kašiku cimeta... Sve poređajte u vatrostalnu posudu.
Skuvajte mleko, šećer, vodicu od pomorandzinog cveta, ekstrakt vanile. Kad provri prelite preko lisnatog testa, badema ... Dodajte i slatku pavlaku...
Sačuvajte malo seckanih badema, pinjola, lešnika, pistaća i pospite ih preko čitave smese, a zatim stavite posudu u rernu i ostavite 15ak minuta na temperaturi od 200 stepeni celzijusovih.

Mi smo jeli, još uvek vruć, Um Ali sa kuglom sladoleda odozgo, a Neša kaže da je odličan i kad se ohladi... Probajte i jednu i drugu varijantu

A što se tiče vodice od pomorandžinog cveta, probajte da je zamenite sa tripl sec curacao, a sigurno će biti ukusno i ako je izostavite...





Neke  od novogodišnjih želja te večeri su bile vezane za putovanja...



















































































Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je