Ni ruske salate, ni sarme, ni pečenja...
Ovu Novu godinu dočekali smo uz Nešinu, arapsku trpezu...
Najlepši suvenir koji možete doneti iz neke zemlje je originalni recept i začini koji su potrebni za spremanje jela. Tako je naš drug Neša, umesto magneta, majci ili razglednica, sa svojih putovanja u Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate, nama poklonio ovo nezaboravno veče sa mirisima i ukusima arapske kuhinje.
Na novogodišnjem meniju našao se kao glavno jelo Tažin, kao salata Fatuš i desert na kraju Um Ali...
Tažin (Maroko)
Tažin je naziv i za zemljanu posudu u kojoj se ovo jelo i sprema i koja izgleda ovako...
Jelo se pravi od junetine ili jagnjetine i krčka dok se meso sasvim ne razmekša... Miriše na cimet, suve šljive i bademe i divno slaže sa barenim krompirom i prinčem...Ako krompir stavite da se kuva zajedno sa mesom u posudi, bićete nagrađeni savršenim ukusom...
Nešina verzija Tažina ide ovako...
1, 5 kg junećeg mesa
šaka kapera
100 gr celih badema
250 gr suvih šljiva bez koštice
1 kašičica cimeta
2 kašike slatke aleve paprike
2 dcl belog vina
maslinovo ulje
4 libanska začina
Sve sastojke stavite u zemljanu posudu sa poklopcem i ostavite da se peče 2-3 sata na temperaturi 180-200 stepeni celzijusovih.
Uz jelo možete poslužite i tortilje, koje smo za ovo veče kupili u Sawurma baru u ulici Svetozara Markovića na Vračaru. Možete iskoristiti i vruću posudu, tek izvađenu iz rerne, da ih dodatno zagrejete...
Fatuš (Liban)
Ovu salatu spremite kao bilo koju sezonsku salatu samo sasvim promenite začine... Maslinovo ulje, nana, kaper i SUMAK za koji sigurno znam da se može kupiti u Zagrebu, a ovde sam još uvek u potrazi
Iseckajte papriku,
paradajz,
crveni luk,
krastavac,
Dodajte nanu,
kaper (ako ga volite),
krutone od prepečene tortilje (kupljene u Sawurma baru)
maslinovo ulje,
sok od limuna,
so i
sumak (ako ga nađete)
Osvežavajuće i lagano...Možete je jesti samu sa tortiljom ili pita hlebom
Um Ali (Egipat)
Na deserte sam inače slaba, ali ovaj je zaista nešto posebno...
Nije fotogeničan...
... ali je prste da poližete...Alijeva majka, doslovan prevod...
500 gr lisnatog testa
1l mleka
kašika cimeta
4-5 kašika šećera
250gr slatke pavlake i
vodica od pomorandžinog cveta (srećna potraga za ovim sastojkom!)
Ispecite lisnato testo iseckajte ga zajedno sa bademima, pistaćima, lešnicima, pinjolima...možete dodati i suvo grožđe (ko voli, ja ne baš), ali obavezno kašiku cimeta... Sve poređajte u vatrostalnu posudu.
Skuvajte mleko, šećer, vodicu od pomorandzinog cveta, ekstrakt vanile. Kad provri prelite preko lisnatog testa, badema ... Dodajte i slatku pavlaku...
Sačuvajte malo seckanih badema, pinjola, lešnika, pistaća i pospite ih preko čitave smese, a zatim stavite posudu u rernu i ostavite 15ak minuta na temperaturi od 200 stepeni celzijusovih.
Mi smo jeli, još uvek vruć, Um Ali sa kuglom sladoleda odozgo, a Neša kaže da je odličan i kad se ohladi... Probajte i jednu i drugu varijantu
A što se tiče vodice od pomorandžinog cveta, probajte da je zamenite sa tripl sec curacao, a sigurno će biti ukusno i ako je izostavite...
Neke od novogodišnjih želja te večeri su bile vezane za putovanja...
Ovu Novu godinu dočekali smo uz Nešinu, arapsku trpezu...
Najlepši suvenir koji možete doneti iz neke zemlje je originalni recept i začini koji su potrebni za spremanje jela. Tako je naš drug Neša, umesto magneta, majci ili razglednica, sa svojih putovanja u Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate, nama poklonio ovo nezaboravno veče sa mirisima i ukusima arapske kuhinje.
Na novogodišnjem meniju našao se kao glavno jelo Tažin, kao salata Fatuš i desert na kraju Um Ali...
Tažin (Maroko)
Tažin je naziv i za zemljanu posudu u kojoj se ovo jelo i sprema i koja izgleda ovako...
Tažin posuda za spremanje istoimenog jela |
Jelo se pravi od junetine ili jagnjetine i krčka dok se meso sasvim ne razmekša... Miriše na cimet, suve šljive i bademe i divno slaže sa barenim krompirom i prinčem...Ako krompir stavite da se kuva zajedno sa mesom u posudi, bićete nagrađeni savršenim ukusom...
Nešina verzija Tažina ide ovako...
1, 5 kg junećeg mesa
šaka kapera
100 gr celih badema
250 gr suvih šljiva bez koštice
1 kašičica cimeta
2 kašike slatke aleve paprike
2 dcl belog vina
maslinovo ulje
4 libanska začina
Sve sastojke stavite u zemljanu posudu sa poklopcem i ostavite da se peče 2-3 sata na temperaturi 180-200 stepeni celzijusovih.
Uz jelo možete poslužite i tortilje, koje smo za ovo veče kupili u Sawurma baru u ulici Svetozara Markovića na Vračaru. Možete iskoristiti i vruću posudu, tek izvađenu iz rerne, da ih dodatno zagrejete...
Fatuš (Liban)
Ovu salatu spremite kao bilo koju sezonsku salatu samo sasvim promenite začine... Maslinovo ulje, nana, kaper i SUMAK za koji sigurno znam da se može kupiti u Zagrebu, a ovde sam još uvek u potrazi
Iseckajte papriku,
paradajz,
crveni luk,
krastavac,
Dodajte nanu,
kaper (ako ga volite),
krutone od prepečene tortilje (kupljene u Sawurma baru)
maslinovo ulje,
sok od limuna,
so i
sumak (ako ga nađete)
Osvežavajuće i lagano...Možete je jesti samu sa tortiljom ili pita hlebom
Um Ali (Egipat)
Na deserte sam inače slaba, ali ovaj je zaista nešto posebno...
Nije fotogeničan...
... ali je prste da poližete...Alijeva majka, doslovan prevod...
500 gr lisnatog testa
1l mleka
kašika cimeta
4-5 kašika šećera
250gr slatke pavlake i
vodica od pomorandžinog cveta (srećna potraga za ovim sastojkom!)
Ispecite lisnato testo iseckajte ga zajedno sa bademima, pistaćima, lešnicima, pinjolima...možete dodati i suvo grožđe (ko voli, ja ne baš), ali obavezno kašiku cimeta... Sve poređajte u vatrostalnu posudu.
Skuvajte mleko, šećer, vodicu od pomorandzinog cveta, ekstrakt vanile. Kad provri prelite preko lisnatog testa, badema ... Dodajte i slatku pavlaku...
Sačuvajte malo seckanih badema, pinjola, lešnika, pistaća i pospite ih preko čitave smese, a zatim stavite posudu u rernu i ostavite 15ak minuta na temperaturi od 200 stepeni celzijusovih.
Mi smo jeli, još uvek vruć, Um Ali sa kuglom sladoleda odozgo, a Neša kaže da je odličan i kad se ohladi... Probajte i jednu i drugu varijantu
A što se tiče vodice od pomorandžinog cveta, probajte da je zamenite sa tripl sec curacao, a sigurno će biti ukusno i ako je izostavite...
Neke od novogodišnjih želja te večeri su bile vezane za putovanja...
Katrin,ovo zvuči fan-ta-sti-čnooooooooooo!
ОдговориИзбришиSamo,ja nemam Nešu.............ali uzdam se u tebe!!! :-*
Sve sam naučila! Ne brini...
ОдговориИзбриши