Пређи на главни садржај

Nedeljni doručak, ručak i čaša vina na kraju dana

Doručak, kažu, pojedi sam...

Za nedelju pre podne, pravo iz naše crveno-crno-roze kuhinje...


... predlažemo američke palačinke (deblje i vazdušastije)...




Kada smo ih prvi put probali  pravili  smo ih i za večeru...

American pancakes

1 jaje
130ml mleka
2 kašike otopljenog putera
135 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
2 kašike šećera

Umutite jaje, mleko i otopljeni puter (bolje koristite žicu nego mikser) polako dodajte brašno, so, šećer i prašak za pecivo...Mutite dok smesa ne postane glatka... Trebalo bi da bude gušća od one za naše, obične palačinke.
Pecite na podmazanom tiganju, kao i obično, ali imajte na umu da su ove palačinke deblje od onih na koje smo navikli...
Namažite ih džemom, medom, nutelom ili kao pravi Amerikanci poređajte njih nekoliko jednu na drugu i prelijte javorovim sirupom...

Za ručak kažu da je dobro da se podeli sa prijateljem...

I da znate da jeste...

Sama sam se pozvala kod Nataše na ručak danas. Srećan je svako ko to može barem sa jednim prijateljem...
Nataša i ja se družimo od osnovne škole i oduvek nam je omiljeno vreme provedeno zajedno bilo ono  uz hranu...

A u susret predsotojećem postu iz Natašine zelene kuhinje...





... jedan posan recept koji je ona, kao prava dobro organizovana Vaga, sama osmislila da bi izbegla gužvu od posuđa na šporetu...


Pastrmka sa blitvom (ili spanaćem) i krompirom (sve iz rerne)

4 krompira
4 očišćene pastrmke
beli luk
peršun
maslinovo ulje
blitva (ili spanać)
so
origano

Iseckati krompir na kocke, poređati ga na dno vatrostalne posude i poprskati uljem. Posoliti i dodati origano (ili neke druge začine koje volite) i jednu šaku blitve (ili spanaća). Ostaviti da se peče u rerni oko 15 minuta na 200 stepeni.
Pastrmke napuniti smesom od seckanog peršuna, belog luka i maslinovog ulja. Poređati ih po krompiru i blitvi, preliti ostatkom marinade i vratiti u rernu. Sve zajedno peći oko 40 minuta na 200 stepeni.

Dobili  ste i ribu i povrće, a takođe i  40 minuta vremena da spremite koh (koji nismo slikali jer je jako brzo nestao)

i da sa drugaricom popijete čašu vina...



Večeru dajte neprijatelju,

ali s obzirom da je novembar i u vinarijama možete još uvek naći moje omiljeno mlado vino...


... neće škoditi još jedna čaša za kraj vikenda...






Коментари

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je