Пређи на главни садржај

Rawfoodism

Poslednjih godina sve se više čuje da nema ništa zdravije od svežih, termički neobrađenih namirnica, seckanih, ceđenih ili sasvim celih. Veoma niska kaloričnost ove ishrane brzo je, naravno, privukla žensku populaciju, zbog sve surovijeg modnog diktata, (pre)mršavog tela, kao osnovnog uslova za eleganciju i stil.

Raw Food, kao što i samo ime kaže, se odnosi na unošenje sirovog, neobrađenog voća, povrća, mesa i ostalih namirnica. Osnovni razlog za neizlaganje hrane temperaturi višoj od 40 stepeni celzijusovih je, pre svega, očuvanje enzima, koji se na višim temperaturama uništavaju, a dragoceni su za čovekov organizam. Jedan od sinonima za ovaj način ishrane je i Paleo dijeta što je ime koje nas asocira na povratak iskonskim navikama.

Još u pretprošlom veku, švajcarski lekar, Maximilian Bircher - Benner, koji je napravio i prve muesli, razvio je ovaj način ishrane, otvorivši 1897. godine sanatorijum u Cirihu pod imenom "Vital Force", što je u to vreme bio popularan naziv za povratak prirodi.
U novije vreme, 1984. godine, Leslie Kenton izdaje knjigu "Raw Energy"sa preporukama i receptima za ishranu sirovim namirnicama.

Dakle, ideja o ovakvoj ishrani nije sasvim nova, ali da bi se razvila i postala prihvaćena u širim razmerama, bilo je potrebno sve upakovati u jednu kompletnu filozofiju - Rawfoodism. Holistički pristup ishrani, fuzija nekoliko pravaca, sirova hrana - organska hrana - veganizam, sve u ekološkoj atmosferi zaštite životne sredine, životinja i povratka prirodi. Ovaj novi trend medju prvima je prepoznala i promovisala jedna Njujorčanka, koja se, eto male ironije, zove Sarma (jedno od jela koje se najduže kuva). Sarma Melngailis, u leto 2004., otvara restoran u New Yorku, Pure Food and Wine i osniva brand One Lucky Duck- brand organskih proizvoda, od hrane do posuđa. U njenom restoranu, prvi put se sirova, zdrava hrana sprema i služi u stilu najboljih restorana visoke kuhinje.

Pure Food and Wine restoran

Restoran brzo postaje popularan, a sa njim i ovaj način ishrane, prvo medju njujorškim tzv hipsterima, a zatim i širom sveta.

Nedostaci ovakve ishrane vezani su uglavnom za premalo kalorija koje se unose i nedostatak mesa - ukoliko se odlučite za kombinaciju sa veganizmom. Tako da je česta posledica smanjen HDL holesterol - koji se smatra korisnim holesterolom, naročito kada se iz ishrane izbace i ulja, kao što je slučaj kod nekih strogih raw food dijeta. Smanjen unos vitamina D, koji je odgovoran za čvrstinu kostiju, gvožđa, vitamina B12.
Treba naći adekvatne zamene za namirnice koje obiluju ovim važnim sastojcima.
Sa stanovišta makrobiotike, ova ishrana je previše JIN - što znači da previše hladi telo i više odgovara letnjim mesecima.

Ono što dobijate je osećaj lakoće posle obroka, lakše oslobađanje od toksina i svest o tome da svojom ishranom doprinosite smanjenju tražnje za mesom i samim tim učestvujete u zaštiti životinja. Ako ste prepoznali svoje prioritete, nabavite secka, juicer i veliki ceger za pijacu, i pridružite se ovom sve masovnijem pokretu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je