Пређи на главни садржај

Feel Pilates in Big Apple!

     
         Već drugu godinu zaredom dolazim u New York zahvaljujući fenomenalnoj fitnes ECA konvenciji koja se svakog proleća ovde održava. Stvarno nema boljeg mesta da se posle tmurne zime napunite pozitivnom energijom i osetite šta znači biti gradjanin sveta kao kad u Metropolitan muzeju sretnete učenicu iz Konektikata koja vam na vrlo dobrom srpskom jeziku otpeva pesmu Niška Banja koju pevaju u horu…
             
        Ove godine, prvi put dolazim kao predstavnik Feel Pilates kluba. Eca fitness konvenciju je osmislila jedna žena, Carol Scott, kao odgovor na razne  konvencije kojima je godinama prisustvovala kao  trener. Zamislila ju je kao mesto koje će vas inspirisati, a ne samo predstaviti najnovije trendove, rekvizite i programe vežbi. Mnogo ljudi iz ovog biznisa podelilo je svoja lična iskustva sa nama. Stacey Griffith je ispričala kako je uspela da realizuje Soul Cycling sistem, sada mega popularan spinning u New Yorku. Lawrence Biscontini, veoma tražen lični trener, opisao je kako izgleda njegova radna godina. Zimi u New Yorku, a leti na Mikonosu..Njegovo predavanje o društvenim mrežama i praktični saveti o njihovom korišćenju u poslu bili su veoma korisni.

Tu je bila i Mary Bowen psiholog i pilates instruktor prve generacije što znači da je bila neposredni učenik Jozefa Pilatesa. Objasnila je tipove ličnosti, po Jungu i kako upotrebiti psihološka saznanja u pristupu klijentima.
           Ali svakako je jedna od najuzbudljivijih činjenica vezanih za ovu konvenciju njeno mesto održavanja.
        
           Manhattan, New York!
           Mesto gde se, izgleda skoro niko ne oseća kao stranac. Ove godine sam bolje upoznala Down Town..i otkrila fenomenalni Soho! Sa kaldrmom, starim zgradama, galerijama, malim prodavnicama, Baltazarom ,  kao da ste negde u Evropi..sušta suprotnost stereotipu koji imamo o New Yorku. Ovde ulice imaju imena .. Prince Street, Spring street… SoHo..znači South Of Houston street. I New Yorkeri izgovaraju Hauston, a ne Hjuston..
         U blizini je Greenwich Village sa Washington squareom gde se nalazi univerzitet NYU i odakle počinje čuvena Peta avenija. Pa TriBeCa i hotel Roberta De Nira sa odličnim italijanskim restoranom Locanda Verde koji smo ove godine posetili.

             Kako krenete ka Up Townu, slika se menja , zgrade rastu, a ulice dobijaju brojeve i imate tačne coordinate mesta gde se nalazite. Teško se izgubiti…
Gore je i Central Park sa muzejima. Sa istočne strane Metropolitan i Gugenhajm i sa zapadne Prirodnjački muzej. Malo dalje je i MoMa rekapiulacija moderne umetnosti .. od impresionista do danas. Od Times squarea do Central Parka, ako se držite istočne strane, nailazite na dobre i skupe prodavnice. za one koji vole i mogu.
            Išli smo u Serendipity na džinovski kup…neko se možda seća istoimenog filma. Vozili se Circle line-om oko Manhattana i jeli hotdog, bagels…Ni ove godine nisam uspela da se popnem na Empire State Building, ali uvek nešto ostavite za sledeći put.
               
             Sledeća ECA fitness konvencija već je zakazana za mart 2014.
             New York here I come! Again!




Коментари

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je