Recept koji sledi sam kao amajliju ponela sa Sicilije gde sam provela dve nezaboravne godine. Pasta alla Carbonara originalno uopšte ne potiče sa ovog prelepog ostrva, već iz okoline Rima, ali ja sam sve italijanske, dobre navike stekla u Palermu, na Siciliji i do danas ih nosim sa sobom kao dokaz ljubavi prema neverovatno lepoj Italiji.
Od kada datira ovaj recept još niko sa sigurnošću nije utvrdio. Samo ime Carbonara, koje upućuje na ugalj, daje kredibilitet teoriji da su jelo prvi put napravili rudari u Apeninima. Ipak, u pisanom obliku, recept se prvi put pojavljuje tek posle Drugog svetskog rata, 50-tih godina u vreme američke humanitarne pomoći koja je mahom sadržavala jaja i slaninu, glavne sastojke ovog jela.
Ko god da se setio ove kombinacije mirisa i ukusa hvala mu do neba!
Miris belog luka na maslinovom ulju je uvek otvarao moj mali prozor ka Italiji, a kada se pravi Carbonara ovoj kombinaciji se dodaje i timijan i prozor se otvara širom, vetar Široko ulazi u stan sa sve peskom iz Sahare i lenjo Palermitansko popodne počinje na Vračaru, u sred Beograda.
Dakle, šta nam je potrebno za ovu italijansku magiju?
Postoje mnogobrojne verzije ovog recepta. Neko dodaje pečurke, neko umesto maslinovog ulja koristi puter, a ja za Carbonaru kupujem sledeće sastojke:
Maslinovo ulje, beli luk, timijan (najbolje je da bude svež), pasta (špegeti, a još bolje pene), slanina (pančeta), jaja (samo žumanca), slatka pavlaka za kuvanje i sir parmezan (ili još bolje peccorino).
Ovoga puta sam se odlučila za “pene" i “Kosmajsku pančetu“, već isečenu na tanke listove u pakovanju od 100 gr.
Manje skupa, a odlična zamena za slaninu u komadu.
Kod Carbonare sve je stvar tajminga pa morate ceo proces podeliti u precizne etape.
1. korak - Stavite pastu da se kuva…
I to na ovaj način.. Sipajte vodu u duboku šerpu, posolite je i ostavite da provri. Kada provri, dodajte pastu i ostavite je da se kuva 8 minuta ili onoliko koliko piše na pakovanju, a tačno toliko imate vremena za etapu dva.
2. korak - U širok i dubok tiganj stavite dve - tri kašike maslinovog ulja, a kad se zagreje stavite dva čena belog luka (ne morate da seckate beli luk, ostavite cele čenove da polako otpuštaju aromu)
Dodajte isečenu pančetu na kockice, timijan i malo bibera. Neprestano mešajući propržite sve zajedno pa smanjite vatru i ostavite sebi barem minut za 3. etapu.
3. korak - Umutite slatku pavlaku sa parmezanom dodajte bibera i soli po ukusu.
4. korak- Vreme je da sklonite špagete, ali ne zaboravite da odvadite jednu šolju vode u kojoj su se kuvale. Iscedite špagete, stavite ih u tiganj sa pančetom , dodajte vodu koju ste sačuvali i kuvajte sve zajedno da pasta primi ukus i miris slanine, timijana i belog luka (nekoliko minuta).
5. korak - U tiganj sa pastom dodajte već spremljenu slatku pavlaku sa parmezanom i kuvajte još nekoliko minuta… dok sos ne postane gladak i svilenkast.
6. korak - Umutite dva žumanca, sklonite tiganj sa vatre i brojite do 30 - 40, a zatim dodajte umućena žumanca i dobro promešajte!
Ostavite par minuta da odstoji pa lepo servirajte..
Koliko čega stavljam u Carbonaru odavno ne merim u gram, ali otprilike ovo su količine namirnica koje su vam potrebne…
500 grama špageta ili neke druge paste (najviše volim penne)
oko 400 grama slatke pavlake
100 - 150 grama slanine
300 grama parmezana ( možda je bolji pekorino, ali i skuplji i teže ga je naći)
dva žumanca
dva čena belog luka
2-3 kašike maslinovog ulja
timijana, soli, libera po želji!
Kažem ima mnogo verzija ovog jela, a ovo je moj način da provedem savršeno popodne sa prijateljima. A s obzirom da se jede minut dva pošto je spremljena skoro ceo proces kuvanja Carbonare možete izvesti pred vašim gostima i deliti dalje ovo divno jelo s mirisom Italije!
Prijatno!
Buon appetito!
Od kada datira ovaj recept još niko sa sigurnošću nije utvrdio. Samo ime Carbonara, koje upućuje na ugalj, daje kredibilitet teoriji da su jelo prvi put napravili rudari u Apeninima. Ipak, u pisanom obliku, recept se prvi put pojavljuje tek posle Drugog svetskog rata, 50-tih godina u vreme američke humanitarne pomoći koja je mahom sadržavala jaja i slaninu, glavne sastojke ovog jela.
Ko god da se setio ove kombinacije mirisa i ukusa hvala mu do neba!
Miris belog luka na maslinovom ulju je uvek otvarao moj mali prozor ka Italiji, a kada se pravi Carbonara ovoj kombinaciji se dodaje i timijan i prozor se otvara širom, vetar Široko ulazi u stan sa sve peskom iz Sahare i lenjo Palermitansko popodne počinje na Vračaru, u sred Beograda.
Dakle, šta nam je potrebno za ovu italijansku magiju?
Postoje mnogobrojne verzije ovog recepta. Neko dodaje pečurke, neko umesto maslinovog ulja koristi puter, a ja za Carbonaru kupujem sledeće sastojke:
Maslinovo ulje, beli luk, timijan (najbolje je da bude svež), pasta (špegeti, a još bolje pene), slanina (pančeta), jaja (samo žumanca), slatka pavlaka za kuvanje i sir parmezan (ili još bolje peccorino).
Ovoga puta sam se odlučila za “pene" i “Kosmajsku pančetu“, već isečenu na tanke listove u pakovanju od 100 gr.
Manje skupa, a odlična zamena za slaninu u komadu.
Kod Carbonare sve je stvar tajminga pa morate ceo proces podeliti u precizne etape.
1. korak - Stavite pastu da se kuva…
I to na ovaj način.. Sipajte vodu u duboku šerpu, posolite je i ostavite da provri. Kada provri, dodajte pastu i ostavite je da se kuva 8 minuta ili onoliko koliko piše na pakovanju, a tačno toliko imate vremena za etapu dva.
2. korak - U širok i dubok tiganj stavite dve - tri kašike maslinovog ulja, a kad se zagreje stavite dva čena belog luka (ne morate da seckate beli luk, ostavite cele čenove da polako otpuštaju aromu)
Dodajte isečenu pančetu na kockice, timijan i malo bibera. Neprestano mešajući propržite sve zajedno pa smanjite vatru i ostavite sebi barem minut za 3. etapu.
3. korak - Umutite slatku pavlaku sa parmezanom dodajte bibera i soli po ukusu.
4. korak- Vreme je da sklonite špagete, ali ne zaboravite da odvadite jednu šolju vode u kojoj su se kuvale. Iscedite špagete, stavite ih u tiganj sa pančetom , dodajte vodu koju ste sačuvali i kuvajte sve zajedno da pasta primi ukus i miris slanine, timijana i belog luka (nekoliko minuta).
5. korak - U tiganj sa pastom dodajte već spremljenu slatku pavlaku sa parmezanom i kuvajte još nekoliko minuta… dok sos ne postane gladak i svilenkast.
6. korak - Umutite dva žumanca, sklonite tiganj sa vatre i brojite do 30 - 40, a zatim dodajte umućena žumanca i dobro promešajte!
Ostavite par minuta da odstoji pa lepo servirajte..
Koliko čega stavljam u Carbonaru odavno ne merim u gram, ali otprilike ovo su količine namirnica koje su vam potrebne…
500 grama špageta ili neke druge paste (najviše volim penne)
oko 400 grama slatke pavlake
100 - 150 grama slanine
300 grama parmezana ( možda je bolji pekorino, ali i skuplji i teže ga je naći)
dva žumanca
dva čena belog luka
2-3 kašike maslinovog ulja
timijana, soli, libera po želji!
Kažem ima mnogo verzija ovog jela, a ovo je moj način da provedem savršeno popodne sa prijateljima. A s obzirom da se jede minut dva pošto je spremljena skoro ceo proces kuvanja Carbonare možete izvesti pred vašim gostima i deliti dalje ovo divno jelo s mirisom Italije!
Prijatno!
Buon appetito!
Коментари
Постави коментар