Пређи на главни садржај

Misterije metabolizma

Ima brz metabolizam, pa može da jede sve.“

Toliko puta smo svi čuli tu rečenicu i već je automatski izgovaramo ne razmišljajući o njenom značenju.

Ako bismo je malo razradili, ispričali u više detalja i malo stručnijim jezikom, zvučalo bi otprilike ovako:

“Njen organizam ima brz promet materije i energije. Proces razbijanja, razlaganja proteina, ugljenih hidrata i masti da bi se dobila energija se odvija brzo i efikasno.“

Dakle “ Ona jede sve, a ništa joj se ne lepi.“ 

“Mora biti da ima dobre GENE"

Lanac sastavljen od amniokiselina koji nam diktira mogućnosti ?!


Objašnjenje koje se ponavlja kao neka mantra i služi i za mnoge  druge situacije i fenomene.
I tu se staje.
To je kraj svake dileme i istraživanja.

Dobri geni su uslov za životni napredak i TAČKA.

Pokušaću ipak da stavim ZAREZ i upustim se u malo istraživanje.

Zaista, geni imaju uticaj i na ovaj deo ljudske prirode, ali da ih za trenutak zaboravimo. Da stavimo sa strane gene, zlu sudbinu, lošu sreću i zamislimo da imamo sve potrebne alate i volju da promenimo ono što ne radi baš kako smo želeli i zamislili.

Za volju se pobrinite sami, a ja da ću da Vas podsetim na neke od alata za brži i efikasniji promet materije i energije, za brži metabolizam.

 Vežbanje, na prvom mestu, jer da bi telo počelo da sagoreva masti mora imati potrebu za energijom, i kao dodatni motiv, telo sa više mišića ima brži bazalni metabolizam, trošenje energije u mirovanju.


 I ne samo vežbanje već i svakodnevno kretanje, i to obaveznih 10000 koraka dnevno za održavanje optimalne telesne težine. Tako su neki ljudi izračunali i napravili posebne sprave pedometre, a možete i instaliraiti neku od  aplikacija  za Vaš mobilni telefon, koja će izmeriti broj koraka koje napravite u toku dana. Izbrojte ih, pa pokušajte da ih povećate tako što ćete sići koju stanicu ranije ili prošetati psa još dva kruga oko parka. Ovo je inače moja najnovija igračka. I za sada, ako izuzmem turističko razgledanje grada, rekord mi je oko 9000 koraka.



 Ishrana. Znam da postoje energetski napici koji provereno ubrzavaju metabolizam, ali nikako nisu za preporuku, jer mogu doneti više štete nego koristi zbog visokog sadržaja kofeina ili taurina koji mogu uticati i na visok pritisak, probleme s bubrezima ili nesanicu.

Izaberite, ipak, duži i postojaniji put do cilja. I bezbedniji, pre svega. Onaj, što bi rekli, “kojim se ređe ide“.

Telo troši više energije za varenje proteina, ali odaberite one na dobrom glasu  (ćuretina, riba, tofu, mahunarke). Kažu da je najboje jesti po malo i često, a rigorozne dijete bez obzira na brze efekte, u stvari,  usporavaju metabolizam i to je jedan od razloga za njihov, čuveni YO-YO efekat.

Mlaka voda s limunom na početku dana, šejkovi od zelenog povrća, zeleni čaj pa čak i crna kafa, u razumnim količinima, neki su od načina da poboljšate varenje i ubrzate metabolizam.


Intolerancija na određenu vrstu hrane može Vam praviti probleme kao što su nadutost, osećaj težine, tromosti i loše varenje. Tačno ili ne, veliki broj ljudi koji poznajem podvrgao se ovom testu i mnogi od njih imaju dobre rezultate.



I kad smo već pomenuli “put kojim se ređe ide“ onaj duži i delotvorniji sačuvajte malo strpljenja za jedan jednostavan  recept za napitak po imenu Rejuvelac koji ima moć da pospeši varenje. Jednostavan recept za koji je ipak potrebno nekoliko dana pripreme.

REJUVELAC

Sastojci:

Raž, pšenica ili kinoa (ili neka druga žitarica, seme) u zrnu
i pročišćena, destilovana ili izvorska voda


1. Stavite 1šolju zrnevlja (pšenice, raži, kinoe, heljde -po izboru) u teglu i prelijte prečišćenom vodom. Umotajte teglu u krpu da ostane bez dnevnog svetla.
2. Ostavite zrnevlje u vodi 24 sata.
3. Po isteku 24 sata isperite zrna i promenite vodu.
4. Ispirajte zrna vodom dva do tri puta dnevno sve dok ne proklijaju.
5. Proklijala zrna stavite u veću teglu i dodajte 4 šolje vode. Sada teglu ne morate umotavati u krpu, neka ostane izložena dnevnom svetlu.
6. Ostavite 2-3 dana u tegli da se sjedini i da voda postane zamagljena i blago gazirana. Ako se na vrhu pojavi pena sklonite je kašikom.
7. Procedite napitak i stavite ga u frižider gde može ostati nedelju dana. Ili dok ne promeni ukus. Ukus ovog napitka je čist i svež sa aromom limuna.

Ista zrna mogu se još jednom iskoristiti, a ovu vodu možete piti samu ili koristiti za šejkove i druge recepte.
Najbolji sastojci za Rejuvelac su heljda, raž i kinoa. Rejuvelac je fermentisani napitak, pun enzima i najbolje je uzimati ga po čašu pre doručka i posle ručka i večere.



I ne zaboravite na snagu uma…




Zamislite najbolju sliku svog života i svojih mogućnosti i verujte u nju!

Zavarajte svoje gene,  zaobiđite lošu sreću i pobedite zlu sudbinu Vašim neočekivano dobrim odlukama i potezima!



























Коментари

Популарни постови са овог блога

Pilates i karlicno dno

Jedan od zadataka pilatesa je da svojim specifičnim vežbama aktivira mišiće koje je teško pokrenuti. Multifidusi, mišići koji spajaju kičmene pršljenove, TA mišić, koji kao korset oblaže unutrašnje organe trupa i naravno, karlično dno, koje ima važnu ulogu jer kao mreža isprepletenih ligamenata, drži unutrašnje organe i mora biti i dovoljno jako i dovoljno elastično, jer se tokom trudnoće teret koji mora podneti višestruko uveća. Poznate su nam Kegelove vežbe, koje vrlo često koristimo na našim časovima, ali takođe i čitav niz klasičnih pilates pokreta može osnažiti mišiće ovog dela tela. Karlično dno drži organe male karlice, bešiku,  matericu i rektum. Naš gost ove nedelje je dr Nebojša Jeremić, urolog u KBC Zvezdara, a od 2008. godine se školuje iz oblasti uroginekologije kod eminentnih stručnjaka u Nemačkoj i Italiji. Nebojša je bio dugogodišnji doktor vaterpolo reprezentacije Srbije kao i vaterpolo kluba Partizan. I dalje je prisutan u sportskom svetu kao predsednik zd

Ispod sunca Toskane

Pre nego što sam posetila Toskanu, prve utiske ili tačnije,  predosećaje nestvarne lepote dobila sam preko filmova… Upoznavala sam jedan grad za drugim iz svoje dnevne sobe... Prvo je to bila  Sijena , a film je bio stari, crno-beli, ne sećam se ni imena ni radnje, samo atmosfere jednog kišnog popodneva i uskih ulica ovog nestvarnog grada. Kada sam je posetila, mnogo godina kasnije, toj prastaroj slici koju sam još uvek nosila sa sobom,  samo sam dodala miris  Ribolite  (toskanska verzija kuvanog slatkog kupusa) i saznanje da  svaka ulica, svaki kamen ovog grada datira iz Srednjeg veka. Siena Čaj s Musolinijem , film o grupi engleskih dama, zaljubljenih u italijansku kulturu, doneo mi je neobjašnjivo veliku želju da posetim  San Gimignano  ili Grad stotinu tornjeva, kako ga još zovu, koji dominira na uzvišenju iznad čuvene doline Chianti. I ništa manje nije bio magičan nego na ekranu.. Opasan zidinama, neosvojive lepote, sa ulicama tako lepo popločanim da više liče na parket o

Kiselo i bazno...

Brojne su narodne poslovice koje ukazuju na važnost ishrane. Sa njima smo odrastali i znamo da je "hrana lek za dušu" i da "snaga na usta ulazi". Preplavljeni smo  savetima za zdraviju ishranu, dijetama za lepšu figuru, uži struk, lepši ten. Ishrana je glavna karika u borbi za večnu mladost. Ali ako, nažalost, poznajete nekoga ko je oboleo od bilo koje vrste karcinoma ili ste sami imali takvo iskustvo, možda ste primetili da se na lekarskim pregledima saveti za ishranu daju onako usput, kad izlazite iz ordinacije i u nekoliko reči.   Uglavnom, što je teža bolest sve se manje veruje da promena režima ishrane može pomoći. Ishrana se smatra samo usputnim faktorom, a lekovi, sami po sebi,  jedino moguće rešenje.. Zbog svega toga bila sam skoro zapanjena da je otkriće jednog nemačkog naučnika o uzrocima nastanka kancera u organizmu još 1931. godine bilo vezano isključivo za ljudsku ishranu i bilo itekako priznato u naučnim krugovima tog vremena. Toliko priznato da je